«Άγνωστη» μετάλλαξη χτύπησε στην Ελλάδα – Φόβος πως δεν την πιάνουν τα εμβόλια

Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές για νέο στέλεχος μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεϊνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας και εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες είναι αρκετά προβληματισμένοι όσον αφορά το κατά πόσο τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η ιχνηλάτηση στα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το νέο στέλεχος επικίνδυνης μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Επισήμανε ότι προς το παρόν μένει να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Αυτές θέλουν περισσότερο έλεγχο από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια.

Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μια εγρήγορση και μια παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευόμενων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση» εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Open.

«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε.

Μοιράσου το: