«Εμβολιαστικός» Τουρισμός: Ταξίδια με επιλογή εμβολίου σε τιμές ευκαιρίας

Μεγάλη ζήτηση γνωρίζουν και στην Ελλάδα τα ταξιδιωτικά «πακέτα» με εγγυημένο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, που παρέχουν εδώ και εβδομάδες σε δελεαστικές τιμές ελληνικά και ξένα τουριστικά γραφεία.

Τεράστια ζήτηση έχουν τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα ταξιδιωτικά «πακέτα» του λεγόμενου «εμβολιαστικού» τουρισμού που συνδυάζουν ολιγοήμερες διακοπές και εγγυημένο εμβολιασμό με δυνατότητα επιλογής από…μενού με 4 ή 5 διαφορετικά εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, πρόκειται για ταξίδια στην Σερβία και το Ντουμπάι, με εξαιρετικά δελεαστικές τιμές (από 160 ευρώ μέχρι 580 ευρώ), που προσφέρονται από ελληνικά τουριστικά γραφεία και στην Ρωσία (από γνωστό νορβηγικό ταξιδιωτικό πρακτορείο και ρωσικά, ιταλικά και τουρκικά γραφεία), το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, που προσφέρονται διαδικτυακά κυρίως από ξένα τουριστικά γραφεία.

Οι εκτιμήσεις Ελλήνων ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι πως από τα τέλη Ιανουαρίου πάνω από 30.000 Έλληνες έχουν κάνει ήδη εμβόλια (Pfizer, Sputnik-V) ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων ταξίδεψε τις τελευταίες δυο εβδομάδες με την αξιοποίηση αργιών και αδειών Πάσχα στο Βελιγράδι και το Ντουμπάι καθώς τα συγκεκριμένα «πακέτα» είχαν εξαντληθεί από την Μεγ. Δευτέρα και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε κανένα ταξιδιωτικό γραφείο.

Μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα

«Υπάρχει μεγάλη…κίνηση για το Ντουμπάι και πολύ μεγάλη ζήτηση για Μαλδίβες και Σεϊχέλλες. Και είναι κρατήσεις από όλη την Ελλάδα» δήλωσε στο emea εκπρόσωπος γνωστού τουριστικού γραφείου της Αθήνας, ο οποίος παραδέχτηκε πως οι κλήσεις ξεκίνησαν πριν από μήνες, μετά την προβολή των συγκεκριμένων ταξιδιών στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα από γραφεία της Ιταλίας και της Τουρκίας.

«Έχουμε κλείσει πολλά, πάρα πολλά εισιτήρια σε Έλληνες από τον Μάρτιο μέχρι και την Μεγ. Τετάρτη για την Σερβία, με τελικό προορισμό το Βελιγράδι» είπε στο emea υπάλληλος τουριστικού γραφείου της Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Στην αρχή δεν ξέραμε τον λόγο που υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση τέτοια εποχή. Μετά μάθαμε όμως ότι το online σύστημα για τον εμβολιασμό στην Σερβία, που λέγεται “eUprava“, είχε ανοίξει για τους ξένους και χιλιάδες άτομα από γειτονικές χώρες από την Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Σλοβενία, την Κροατία και την Αλβανία είχαν γίνει δεκτοί από τον Μάρτιο. Τώρα έχω κάνει κι εγώ αίτηση και περιμένω την έγκριση και τις ημερομηνίες».

Όπως αναφέρουν οι σερβικές εφημερίδες, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή των εμβολιασμών ξένων πολιτών, εκτός όσων είχαν άδεια παραμονής στις 9 Απριλίου λόγω της τεράστιας ζήτησης από τα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Όμως, από τις 21 Απριλίου το σύστημα επιτρέπει και πάλι την υποβολή αίτησης στους ξένους πολίτες για εμβολιασμό, με στόχος μέχρι τα τέλη Μάϊου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη…ποικιλία σε εμβόλια.
Κι αυτό γιατί σε 15 ημέρες (20/5) θα ξεκινήσει στο Βελιγράδι η μαζική παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V, με συστατικά που φθάνουν αεροπορικώς από την Ρωσία, θα ολοκληρωθούν οι πρώτες παραδόσεις από την Moderna και ενδεχομένως ένα ακόμα κινεζικό εμβόλιο.

Ταξίδι για διακοπές ή business και…εμβόλιο

Από τις αρχές Ιανουαρίου υπήρχαν φήμες για την προβολή ταξιδιωτικών «πακέτα» σχεδόν πανευρωπαϊκά από τουριστικά γραφεία και πρακτορεία με έδρα την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ρωσία και την Τουρκία. Την ίδια περίοδο που τα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ε.Ε. είχαν πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις εμβολίων, άλλες χώρες βρέθηκαν με αποθέματα εμβολίων και παραγγελίες σχεδόν για διπλάσια άτομα από τον πληθυσμό τους.

Μια από τις πρώτες χώρες ήταν η Σερβία καθώς προμηθεύτηκε συνολικά 15 εκατ. εμβόλια (με πληθυσμό 7 εκατομμύρια) με παραγγελίες από την AstraZeneca, την Pfizer/Biontech και αποθέματα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, και του κινέζικου Sinopharm, ενώ αναμένονται οι παραδόσεις εμβολίων και από την αμερικανική Moderna και η εγχώρια παραγωγή του Sputnik-V, μετά από διακρατική συμφωνία. Επίσης, σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, θα κατασκευαστεί στην Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως το Ντουμπάι, μετά την ολοκλήρωση των δυο πρώτων φάσεων εμβολιασμού με εμβόλια από 6 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες (ανάμεσά τους και τα Sputnik-V και Sinopharm) φθάνοντας σε χρόνο-ρεκόρ το 80% του πληθυσμού, είχαν απόθεμα για την κάλυψη επιπλέον  εκατομμυρίων δόσεων. Κι αυτό αποτέλεσε δέλεαρ για τους ξένους τουρίστες από την Ευρώπη και την Αυστραλία. Έτσι, ξεκίνησαν από τα τέλη Μαρτίου την διαφημιστική προβολή ταξιδιών στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά) και την Αυστραλία για…διακοπές με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο Ντουμπάι.

Αντιθέτως, ελάχιστοι Έλληνες φαίνεται πως προτίμησαν την Μόσχα, καθώς οι διαθέσιμες προσφορές προέρχονται κυρίως από τουριστικά γραφεία της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, με σημαντικά αυξημένο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia προανήγγειλε τη δημιουργία «εμβολιαστικών τουριστικών πακέτων» που θα επιβάλλουν και την παραμονή 25 ημερών στη Ρωσία, προκειμένου να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V, για να καλυφθεί η ζήτηση από το εξωτερικό.

Τέλος, μεγάλη ζήτηση λέγεται πως υπάρχει ήδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις Μαλδίβες και τις Σεϊχέλλες, μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρεται πως σκοπεύουν να προσφέρουν από το καλοκαίρι στους τουρίστες την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο, εφόσον φέρουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι θα παραμείνουν στην χώρα τουλάχιστον για δυο εβδομάδες. Μάλιστα, οι εξωτικές Μαλδίβες προωθούν ήδη τον…εμβολιαστικό τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, με το σλόγκαν «Επισκέψου, Εμβολιάσου, Διασκέδασε»…

Πηγή : emea.gr

Μοιράσου το: