Γιατί κολλάνε Omicron και οι εμβολιασμένοι; – Η επιστήμη απαντά

Η μετάλλαξη «Omicron» παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων, αλλά είναι ηπιότερη από τη Δέλτα

Μεταξύ αυτών που τα PCR και Rapid τεστ τους βγήκαν θετικά, βρίσκονται και πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που είτε έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε έχει περάσει αρκετό διάστημα από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, είναι μονόδρομος πια ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την άμεση προστασία από την παραλλαγή Omicron.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα λέει πως πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο αρχής γενομένης από την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί εσφαλμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να εμποδίσουν πλήρως την μόλυνση ωστόσο τα συγκεκριμένα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προλαμβάνουν βαρύτερες λοιμώξεις», τονίζει ο Louis Mansky.

Τα εμβόλια παραμένουν το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, ιδίως για τους εκείνους που έκαναν και την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο δόσεις Pfizer/BioNTech ή Moderna εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της Omicron όμως, οι αναμνηστικές δόσεις των Pfizer/BioNTech και Moderna αυξάνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που βοηθούν στην «απόκρουση» της μόλυνσης.

Η παραλλαγή Omicron φαίνεται πως πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και αν το μολυσμένο άτομο αποκτήσει υψηλό ιικό φορτίο τότε είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί σε άλλους, ιδίως στους ανεμβολίαστους. 

Οι εμβολιασμένοι από την άλλη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή να μείνουν ασυμπτωματικοί.

Ο πλήρης εμβολιασμός ενεργοποιεί πολλαπλές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κάνοντας πολύ δύσκολο στην Omicron να τις προσπεράσει.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι προτροπές να παραμείνουν όλοι ασφαλείς και υγιείς δεν έχουν αλλάξει.

Η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, η αποφυγή της πολυκοσμίας και η ενδυνάμωση του οργανισμού μέσω του εμβολιασμού είναι απαραίτητα.

Μοιράσου το: