Τα social media επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας;

Τα social media έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους ανθρώπους και στη ζωή τους. Ενώ ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να είναι θετικές, τα κοινωνικά μέσα έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την διάθεσή μας και τα επίπεδα άγχους στο σώμα μας. Εθισμός μπορεί να προκληθεί επίσης και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχοντας πρόσβαση σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μέσα απο το τηλέφωνό μας, είναι εύκολο να αποκτήσουμε την κακή συνήθεια να το κοιτάμε παντού – κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, στην τάξη όταν μιλά ένας καθηγητής ή ακόμα και στο κρεβάτι όταν είναι ώρα να κοιμηθούμε! Εδώ είναι μερικοί τομείς όπου ο εθισμός στα κοινωνικά μέσα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Επικοινωνία
Πρίν δημιουργηθούν τα SMS και τα e-mail, μόνο με κλήση ήταν ο πραγματικός τρόπος να επικοινωνήσουμε με κάποιον. Ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα καθιστούν την επικοινωνία πιο γρήγορη και ευκολότερη, μπορεί να υπάρχουν και αρνητικές πτυχές. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε τον τόνο και το ύφος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κατά την αποστολή μηνυμάτων ή την ανάρτηση στα social media, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Συναίσθημα
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η απεριόριστη χρήση των social media προκαλεί άγχος, κακή διάθεση και αρνητική ψυχική υγεία. Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν το πρωί και ελέγχουν αμέσως το Instagram, το Snapchat ή το Twitter τους. Σε πλατφόρμες όπως το Instagram, ορισμένοι χρήστες αισθάνονται υποχρεωμένοι να επεξεργαστούν τις αναρτήσεις τους ώστε να ταιριάζουν με τους όρους «ελκυστικότητας». Οι χρήστες μπορεί να αρχίσουν να συγκρίνονται με τους άλλους και να σκέφτονται, “Είμαι αρκετά καλός;” “Είμαι αρκετά αρκετά;”

Υγεία
Τα social media προκαλούν εθισμό και επηρεάζουν τον ύπνο. Η χρήση ηλεκτρονικών ειδών όπως κινητά τηλέφωνα ή βιντεοπαιχνίδια πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα ύπνου. Το αποτέλεσμα είναι να μας παίρνει ο ύπνος στην δουλειά ή να μήν μπορούμε να επικεντρωθούμε στα καθηκοντά μας κατα την διάρκεια της μέρας !!

Τα social media είναι ένα ισχυρό πράγμα. Μπορεί να βοηθούν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συνδεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ακόμα και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν κοινωνικές αλλαγές. Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα social media στη ζωή μας. Δεν χρειαζόμαστε τα social media σε κάθε πτυχή της ζωής μας, και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει επίσης να προωθούμε τις σχέσεις μας σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο μέσω μιας οθόνης.

Μοιράσου το: