Βροχή από ρουκέτες και πολεμικό κλίμα που θυμίζει «Ιντιφάντα» στο Ισραήλ

Μετωπική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ -Μεγάλες συγκρούσεις στο Όρος του ναού.

Μια σοβαρότατη εξέλιξη έχουμε από το πρωί στο Ισραήλ με “βροχή” εκτοξεύσεων πυραύλων από την Χαμάς, ενώ η αντίδραση του ισραηλινού στρατού αναμένεται να είναι ισχυρή σύμφωνα με το Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου.

Αυτήν την στιγμή έχουμε 180 τραυματίες ενώ τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν κόσμο. Το κράτος του Ισραήλ έχει περικυκλώσει την περιοχή με ισχυρότατες δυνάμεις ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη πλέον ταχύτητα.

Στην ίδια την Ιερουσαλήμ έχουμε κανονικό “πόλεμο”.

Πριν λίγο δόθηκε “κόκκινος συναγερμός” στο Ισραήλ, ενώ το σύστημα αεράμυνας IRAN DOME, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία καταρρίπτοντας παλαιστινιακούς πυραύλους στην νότια πλευρά της χώρας.

Συναγερμός έχει δοθεί και στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, η οποία εκτιμάται ότι θα αναλάβει σύντομα δράση κατά των οργανώσεων, Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού ήδη επιτίθενται με πυρά σε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς, ως απάντηση στα εμπρηστικά μπαλόνια και στις επιθέσεις πυραύλων από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ.

Οι κάτοικοι της πόλης Ashkelon ανέφεραν εκρήξεις ενώ αναφέρθηκε δράση του Iron Dome που κατέρριψε πύραυλο που πέρασε πάνω από την πόλη.

Από χθες έχουμε 40 πυρκαγιές στο νότιο Ισραήλ, ως αποτέλεσμα δράσης των εμπρηστικών μπαλονιών που έστειλαν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, και για τον λόγο αυτόν το Ισραήλ ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο της αλιευτικής περιοχής στη Γάζα.

Η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ έχει όλα τα ανησυχητικά στοιχεία μιας τρίτης Ιντιφάντα, αναφέρουν πηγές στην χώρα, ενώ την ίδια στιγμή Τούρκοι διαδηλωτές χθες βράδυ έκαναν πορεία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, σε μια νέα επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβιβ.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μάρκ Στόουν, ανταποκριτή ειδήσεων στην Ιερουσαλήμ, υπάρχει “πολεμικό κλίμα” ήδη στην χώρα, ειδικά κοντά στον εβραϊκό οικισμό Beit El κοντά στη Ραμάλα.

Ο ίδιος τονίζει ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να χαρακτηριστεί η τρέχουσα κατάσταση ως Τρίτη Ιντιφάντα, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εξεγερθεί, με προτροπή της Άγκυρας που επιζητά χάος κατά την παράδοση της εξουσίας από τον Νετανιάχου.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει μια τρομερή ένταση στην Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν είχε γίνει αισθητό εδώ και πέντε χρόνια.

“Πρόκειται για δύο διαφορετικούς πολιτισμούς, όπου το ένα μέρος ασκεί έλεγχο επί του άλλου και διεκδικεί όλη τη γη ως δική του”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Sky News.

Αλλά χθες το βράδυ στην Πύλη της Δαμασκού στην Παλαιά Πόλη έγινε κατανοητό το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Πυροβόλα όπλα κροτάλιζαν ενώ χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσκαγαν συνεχώς. Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το Όρος του Ναού σε Εβραίους επισκέπτες νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Εκτιμάται ότι η κλιμάκωση θα συνεχιστεί, ενώ η διπλωματική σύγκρουση Τουρκίας και Ισραήλ μεγαλώνει, αφού η Άγκυρα ήδη κινητοποίησε τους φανατικούς υποστηρικτές του ΑΚΡ, κατά του Ισραήλ εντός Τουρκίας.

Το πιο πιθανό σενάριο θέλει δραστική επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων που είναι σε στρατιωτική άσκηση από χθες, ενώ Τούρκοι και Ιρανοί πράκτορες “αλωνίζουν” Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας.

Η βάση ηλεκτρονικών συστημάτων της Χαμάς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και διευθύνεται από τον αξιωματούχο της οργάνωσης με το όνομα Σαμάχ Σαράι από τη Γάζα, ο οποίος αναφέρεται κυρίως στον Yahya Sinwar, τον σημερινό ηγέτη της οργάνωσης.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτήν την μυστική εγκατάσταση στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις διαφόρων τύπων στον κυβερνοχώρο, κατά των ισραηλινών  ικανοποιώντας τα τουρκικά σχέδια.

Η μονάδα κυβερνοπολέμου διευθύνεται από τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και λειτουργεί σε γνώση της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ οι πράκτορες της φέρονται να μην είναι γνωστοί σε άλλα μέλη της Χαμάς στην Τουρκία.

Έτσι γίνεται κατανοητό το ποιος ξεκίνησε την όλη εξέγερση και ποιος τροφοδοτεί με όνειρα τους μουσουλμάνους περί δήθεν κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Μοιράσου το: